0
(0)

Dodržiavať plán je pomerne náročná vec a treba ho mať jasne definovaný. Najlepšie niekde zapísaný.

Ten v hlave sa dá veľmi ľahko zohnúť a pomeniť mu parametre. Pri pláne v hlave nie je vidno historické súvislosti. Môžete sa pokúsiť rozpamätať na jednotlivé jeho verzie, no je riziko, že sa budú tak trochu miešať medzi sebou. Občas je nevyhnutné ho zmeniť a nemá zmysel sa zubami nechtami držať niečoho, čo sme si predsavzali. S odstupom času dokážeme posúdiť, či dáva pôvodná stratégia zmysel a či je pre nás vhodná.

Bojujeme so svojou hlavou

A tak trochu sa popri tom spoznáme. Kryptomenové začiatky mal každý z nás po svojom. Niekto bol možno uvedomelý a rozvážny. Mal presný plán a vedel čo chce. Netvrdím, že každý si prechádzal rovnakými obdobiami a myšlienkovými pochodmi ako ja. Je zaujímavé, ako sa dokážeme spoznať pri investovaní na kryptomenovom trhu. Nemusí to byť na začiatku len o kúpe Bitcoinu. Z môjho pohľadu je to ale podobné ako s Rímom. Všetky cesty nakoniec vedú k Bitcoinu.

Či už je to nepriaznivá skúsenosť na základe dobrého tipu na nejaký shitcoin. Ten možno stratil viac ako 90 % svojej hodnoty alebo priamo išlo o nejaký podvod. Môžeme mať veľmi dobrý plán, no stále nemáme vyhraté. Príležitosti, ktoré divoký západ s kryptomenami poskytuje, sú príliš lákavé na to, aby sme im vedeli spoľahlivo odolať. Dá sa to a je vhodné mať na to myšlienkové mechanizmy. Napríklad neinvestovať zbrklo, nechytať FOMO a mať realistické očakávania.

Je normálne, že chceme na Bitcoine zarobiť. Nemusí to byť primárny parameter toho, prečo sa o kryptomeny a špeciálne Bitcoin zaujímame, no je to akási súčasť celého procesu. Podobne ako na peniazoch nie je zisk nič zlé a rovnako si nemyslím, že by bolo na BTC niečo zlé.

Postupom času si čoraz viac uvedomujeme všetky výhody Bitcoinu, najmä ak sa o neho aktívne zaujímame. Stačí sa pozrieť na udalosti, ktoré sa dejú v súvislosti so Slovenskou vládou a takisto aj vo svete. Mať z niečoho zisk je morálne, je to legitímne a už len ako poistka voči zlým peniazom je hodnota Bitcoinu chápaná ako istá forma zisku. Takže morálna dilema vyriešená.

Vzdelávanie

Rozširovať si obzory nielen v oblasti Bitcoinu a jeho technológie či využitia, ale aj pri iných kryptomenových projektoch, je súčasť celkového rozvoja. Naučíte sa popritom nielen ako to celé funguje, ale aj to, koľko toho ešte neviete a pravdepodobne sa nestihnete naučiť všetko. Je to ohromne veľká vec.

Napriek tomu je potrebné sa vzdelávať akokoľvek vám to ide. Či už je to sledovanie grafov, prečítanie si nejakého článku alebo sledovanie kanálov na YouTube alebo X. Všetko sa počíta a raz sa to zúročí, pretože získate ucelený prehľad o tom, ako sa vyvíjali nielen technológie, ale aj vaše rozmýšľanie nad nimi.

Vidieť hlbší zmysel

Postupne uvidíme hlbší zmysel technológie Bitcoinu a jeho aplikovaní v praxi. Faktom je, že aj na mňa je toho veľa a venovať sa všetkému, nie je celkom v mojich časových možnostiach. Naša vláda vám určite dáva v posledných mesiacoch množstvo dôvodov a „motivačných“ podnetov na samoštúdium a vzdelávaní v tejto oblasti. Netvrdím, že je na tom Slovensko najhoršie. Tu sa zatiaľ zdaňuje čo sa dá, no ešte sa tu nebojuje.

Keď to klesne, nakúpim

Táto stratégia je veľmi dobrá. Mne zatiaľ vychádza najviac. Ak už kryptomena stúpa, chceme možno nejakým spôsobom počkať na korekciu a mať ešte takú tú povestnú šancu nakúpiť lepšie. Využiť šancu, ktorú sme včera nevyužili.

Je to dobrý nápad a môže to fungovať. Otázka je, či vás Bitcoin nechá dokúpiť ešte pokles alebo budete o mesiac spomínať, aká to bola vtedy dobrá cena. Verte, že keď BTC stúpol a 5x sa vrátil na pôvodnú cenu, aj tak som nenakúpil. Zle sa to priznáva, ale porušil som plán. Chcete vedieť, akú myšlienku by som mal o pol roka? Správne, keby som nakúpil vtedy dnes už by som bol spokojný.

Jednou zo stratégií, ktorá sa mne osvedčila, je nakupovať poklesy. Niekto tvrdí, že týmto spôsobom prídeme o veľkú časť peňazí, ktoré by sme mohli zainvestovať pri vytvorení dna. Dno prísť nemusí, pokles je tu a teraz a ak máme plán, ktorého sa držíme, je dobrý nápad nakúpiť. Nie je potrebné do toho dávať 1000 eur. Niekedy do toho stačí dať len desiatky či stovky eur, každý podľa svojich možností.

Viete, prečo je Lotto také úspešné?

Odráža vo väčšine prípadov naše myslenie. Použijem analógiu pri chudnutí. Najlepšie by bolo schudnúť tu a teraz. Keď nie hneď, tak povedzme o týždeň alebo o mesiac. Takto to nefunguje a viem, že dnes je viac ako inokedy predtým doba, kedy sme naučení mať všetko takpovediac na 1 kliknutie. Skratky naozaj neexistujú a sám som sa na rôznych životných situáciách popálil tým, že som si myslel, že práve ja som objavil skratku.

Stávkové hry sú úspešné s niekoľkých dôvodov, no primárne ponúkajú závratné zisky. Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, prečo sú sumy, ktoré môžete vyhrať tak vysoké, no sú určené pre jedného výhercu?

Ako veľmi je pre vás nepríjemné, ak musíte zaplatiť niekde o 20 eur viac? A ako by ste sa cítili keby ste mali možnosť vyhrať alebo získať 20 eur takmer na istotu? Poviete si, je to málo. A áno, v tejto hre máme prakticky každý šancu odniesť si nejakú odmenu, ale pre 20 eur? To sa mi neoplatí ani ísť po žreb do stánku. Ešte o pár riadkov vyššie bolo neplánované vydanie 20 eur ohromná suma, ktorá naozaj zabolí. O pár viet ďalej je zrazu 20 eur, pre ktoré sa vám neoplatí sa ani snažiť…

Takto z nejakého dôvodu funguje ľudské myslenie a niekedy aj my sami. Netvrdím, že ste to práve vy, ale možno je vám známe z vášho okolia. Tým, že o tom vieme, dokážeme túto nástrahu lepšie prekonať a ísť aj vo svete kryptomien bez ružových okuliarov a priveľkých snov a plánov, ktoré sú založené len na našom egu.

Súvisí to napríklad s dokupovaním, kedy naozaj pri miernom náraste máme pocit, že už sa nám neoplatí kúpiť si kryptomenu. Čakáme až poklesne. No pri investícii v danom čase v hodnote niekoľko desiatok či nízkych 100 eur bude rozdiel možno niekoľko jednotiek eur, či kúpite teraz alebo počkáte na pokles.

V tom je ten háčik, že toto si primárne vôbec neuvedomíme. Áno, o niekoľko mesiacov už hovoríme o iných sumách. Stále mám ale vnútorné nastavenie, že kupovanie poklesu je pre mňa lepšie ako kupovanie po náraste. Pokles a nárasty sú ale stále iba otázkou mierky grafu.

Škoda, že som nekúpil na začiatku

Toto je častá iluzórna predstava. Retrospektívne myslenie prenesené do aktuálneho stavu nám nijako nepomôže. Ruku na srdce, aj keby sme kúpili Bitcoin v hodnote 100 dolárov, určite by sme predali ak nie na 400 dolároch, tak minimálne pred 5 rokmi, keď bol na hodnote 8000 USD za 1 BTC.

Prečo toto myslenie nefunguje?

Raz príde doba, keď aj odo dnes uplynie rovnako času v budúcnosti. Ak teda Bitcoin stojí nad 60 000 USD, prečo ho nekúpiť dnes? Podľa tohto uvažovania by to malo byť celkom jednoduché. Ak teda kúpim dnes za hodnotu vyše 60 000 USD, tak v budúcnosti budem mať to šťastie, že som dnes kúpil. Ako je možné, že vyčkávame na mierne poklesy a častokrát zvažujeme, či nepočkať na hranicu povedzme 52 000 USD?

Nefunguje to aj preto, že táto hranica je zároveň akýmsi supportom, ktorý keď neudržíme, môžeme spadnúť nižšie. Aspoň podľa analytikov a rôznych ľudí, ktorí sa vyznajú do grafu a sledujú cenu Bitcoinu. Narazíme na ten istý problém, ako som uvádzal vyššie. Sme náchylní porušiť pravidlo aj napriek tomu, že sme si stanovili, že počkáme, kým klesne a potom dokúpime….ale teraz porušenie dáva zmysel…uf, nedáva.

Plán

Vytvorte si plán, nech znie akokoľvek. Do plánu môžete zahrnúť aj aktivity, ako sú už spomínané vzdelávanie, sledovanie obľúbených YouTube kanálov alebo iných informačných zdrojov. Nie je nevyhnutné na spravodajských serveroch visieť každý deň a hltať každú správu o Bitcoine. Mnohí na to ani nebudeme mať čas a z pohľadu nášho plánu to ani nemusí dávať význam.

Do plánu odporúčam zahrnúť aj spôsob nakupovania Bitcoinu. Možno budete stratégiu chvíľu hľadať a uvidíte, čo vám najlepšie takpovediac psychicky vyhovuje. Viem, že ťažko sa kupuje, keď Bitcoin nič nerobí a formuje nejaké lokálne dno. Takisto viem z vlastnej skúsenosti, že sa veľmi ťažko kupuje vtedy, keď nastane 10 alebo viac percentný prepad. Zároveň je na tom celom nepríjemné to, že sa rovnako zle kupuje, aj keď Bitcoin dosiahne opätovne 10 percentný nárast.

Možno že sa vám nebude vždy dodržiavať plán a niekedy sa popálite. Možno uhnete vo vidine rýchleho zisku, možno nekúpite vtedy, keď ste si to predsavzatie alebo plán dali a kúpite o týždeň, mesiac či niekoľko mesiacov neskôr.

V knihe o chudnutí od Mira Veselého som kedysi čítal zaujímavú myšlienku. Ľudia chcú schudnúť, no píšu mu emaily, aby im zostavil nejaký jedálniček. To ho pochopiteľne odrádzalo. Človek chce schudnúť a nedá si ani toľko námahy, aby si povedzme jedálniček pripravil sám? Následne ho môže s niekým konzultovať, ale bez akéhokoľvek snaženia to nevyvoláva dojem veľkej snahy zo strany „chudnúceho“.

Pre jednoduchosť uvediem niekoľko bodov, s ktorými môžete začať. Som si istý, že prídete na metódu, ktorá vyhovuje vám. Na finálny plán a na jeho postupné úpravy však budete musieť prísť sami.

Čím začať pri budovaní plánu?

Pokojne začnite, ak máte plán iba v hlave. Rovnako sa dá dobre začať, aj keď ste žiadny plán doteraz nemali.

  • Napíšte si dátum, kedy vznikol tento plán
  • Prečo si chcete/ kupujete Bitcoin?
  • Kupujete pri poklese, na dne, v konkrétny deň / interval?
  • Čo by ste chceli s BTC robiť? (predať, predať iba časť, zvyšok escape rezerva)
  • Na akej hodnote by ste chceli odpredať časť BTC?
  • Chcete vôbec predávať alebo vytrvale HODLOVAŤ. (pozor na to, že môžete prehodlovať pokles a byť x rokov „v strate“)
  •  K čomu ste náchylný a na čo si dať pozor (nekupujem v pumpe, nekupujem shitcoin lebo o XY sa teraz brutálne všade hovorí a je to tutovka…)
  • Prečo vás tak veľmi lákajú shitcoiny a špeciálne meme coiny? (lebo mám plán ale tento memeshit poletí na Mesiac skôr ako Elon Musk 🙂 )

Páčil sa ti tento článok?

Klikni na hviezdičky a ohodnoť ho!

Priemerné hodnotenie 0 / 5. Počet: 0

Zatiaľ žiadne hlasy. Buď prvý!

O autorovi

Venujem sa publikačnej činnosti, fungujem ako redaktor a zaujíma ma IT bezpečnosť, súkromie, anonymita, budhizmus, osobný rozvoj (viem, že to znie strašne lacno 🙂 ).
A aby som nezabudol – hral som všetkých Tomb Raiderov, čo vyšli na PC 🙂

Threads – @michalreiter

Podpor autora

Similar Posts

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *